Εισηγητές

Ενέργεια & Περιβάλλον​

Χρηστος Μαρκου

Ο Δρ. Χρήστος Μάρκου είναι πειραματικός φυσικός με ερευνητικά ενδιαφέροντα στα πεδία της Αστροφυσικής, Φυσικής Σωματιδίων, οργανολογίας, κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων και επεξεργασίας σημάτων. Ο Δρ. Μάρκου σπούδασε Φυσική στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (B.Sc. in Physics, 1985 και Ph.D. in Physics, 1989). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συμμετάσχει σε πειράματα φυσικής υψηλών ενεργειών στο CERN, Γενεύη, στο DESY, Αμβούργο και πρόσφατα στο KM3NeT. Ο Δρ. Μάρκου έχει εργαστεί στο Imperial Colllege, το CERN και από το 1995 είναι ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Συμμετέχει στο πείραμα KM3NeT, προετοιμάζοντας ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνο νέας γενιάς που εγκαθίσταται στη Μεσόγειο θάλασσα. Το Km3NeT, μία κατανεμημένη ερευνητική υποδομή που θα αναπτυχθεί σε 3 ευρωπαϊκές τοποθεσίες (Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) είναι τμήμα του οδικού χάρτη του ESFRI. Ο Δρ. Μάρκου είναι πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του KM3NeT (από το 2016) και μέλος του RRB. Ο Δρ. Μάρκου δραστηριοποιείται στην δημιουργία ενός νέου ακουστικού ανιχνευτή για νετρίνο εξαιρετικά υψηλών ενεργειών.

Ο Δρ. Μάρκου έχει συντονίσει πολυάριθμα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικά και εκλαϊκευτικά δρώμενα, και έχει επιβλέψει 8 διδακτορικές διατριβές. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών.

«Πράσινα» πειράματα: Βιωσιμότητα για την/ στην Επιστήμη

Η κλιματική κρίση είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Η διεθνής ερευνητική κοινότητα έχει χρέος να ενσωματώσει πρακτικές και διαδικασίες σε συμφωνία με τις απαράιτητες δράσεις για την βελτίωση της κρίσης. Παρουσιάζουμε πιλοτική μελέτη για την μετατροπή της υποδομής του υποβρύχιου τηλεσκοπίου νετρίνων KM3NeT που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής στην Μεσόγειο Θάλασσα σε πέιραμα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.